Oldal kiválasztása

Azt mondják:

„Aki keres, talál”.

Azt mondják:

„Megmondom a titkát édesem a dalnak:

Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.

Mindenik embernek a lelkében dal van

és a saját lelkét hallja minden dalban.

És akinek szép a lelkében az ének,

az hallja a mások énekét is szépnek.”

Azt mondják:

„csak azt veszed észre a másik emberben, csak arra tudsz rezonálni, ami benned is jelen van”.

Íme, kész a csillámpóni-kirakat legmesteribb csapdája.

Mert ezek a mondások úgy igazak, ahogy vannak. Csak épp kényelmes a nagykeresztyéni globálképmutatásban (ismét, folytatólagosan, kínosan) megfeledkezni az érem másik oldaláról. A fele királyságról.

Amikor mindenkiben a jót keresem, és javíthatatlanul jóHISZEMŰ vagyok, mindenkit becsapok. Magamat legfőképp.

Azért, hogy ne kelljen észlelnem a saját magamban lévő sötétséget (a fent említett „fele királyságot”, ugye), vakká teszem magam mások sötétségére is. Hiszen ha észlelem a másik emberben a rosszindulatot, hazugságot, bosszúvágyat, ostobaságot, azzal gyakorlatilag elismerném (a fenti törvényekből egyszerű logikai lépéssel levezethető módon), hogy mindezek bennem is megvannak.

Ezért hát inkább eljátszom a balekot, az átverhetőt, a kihasználhatót. Hiába üvölt a fejemben a vészcsengő, hiába látok át a szitán. Az ár, amit az objektivitás megkövetelne, túl nagy: saját árnyékaimmal kellene szembesülnöm. Őket kellene elfogadnom, vagy legalább befejezni létezésük tagadását.

Játszom egy kicsit ezzel a gondolattal. Mi történne, ha mindenkinél hallgatnék az első benyomásra? Mi történne, ha kétszeresen éber lennék azzal, akiben tisztességtelenséget gyanítok? Mi lenne, ha átlátnék azokon, akik anyagi haszonszerzés reményében hízelegnek/hazudnak?

Mi történne, ha merném úgy látni a többieket, ahogyan vannak, és nem úgy, ahogyan szerintem legjobb potenciáljukban lenniük kellene?

Akkor az történne, hogy lelepleződnék. Mert be kellene ismernem, hogy azért tudom észlelni a hazugságot, sunyítást, árulást, érdekcselekvéseket, mert ezek bennem is ugyanúgy megvannak. Ki kellene lépnem a gáncs nélküli fehér lovag szerepéből és muszáj lenne látnom, hogy én is mindenféleségből gyúrt ember vagyok.

Sokszor esik inkább kézre, hogy vállaljam a jóhiszemű (szerethető) balek szerepét, amivel evidensen együtt jár az erkölcsi győzelem: lehet, hogy anyagi/emberi veszteség ért, de teljesen gyanútlanul sétáltam bele ebbe a csapdába, merthogy az én lelkemben másmilyen dalok vannak, ezért a sötét nótákra süket vagyok.

Látjátok, Többi Ember? Én tiszta vagyok, csak a jót keresem, csak a jót látom, csak arra rezonálok, ezért sebezhető vagyok, de én ezt is vállalom, mert a sebezhetőség adja az erőmet.

Évekig éltem együtt nárcisztikus pszichopatákkal, mérgező kapcsolatról mérgező kapcsolatra ugráltam, mert tisztalelkű empata vagyok, az energiaszipolyok örök áldozata.

Mártír.

Nos, lelkem rajta.

Amikor életünk sokadszorra döccen vagy akad el a jóhiszeműség gátjain, esetleg érdemes lehetne érdekes kísérletként kimondani, hogy meztelen a király. Vagy ha egyből nem is kürtöljük világgá, legalább nem tőle fogadni el stílustanácsot.

Hátha azzal, hogy egyre növekvő objektivitást csempészünk életünkbe, extra gyümölcsöket szüretelhetünk mind önismereti téren, mind a társas kapcsolataink vonatkozásában.

Ne higgyétek, teszteljétek!

Pálcák a kézben, áldás az úton.

(Kép forrása: https://spiraldirect.com)