Oldal kiválasztása

Az új esztendő első napján javában tart a Mars-Neptunusz együttállás a Halak jelében, és érezhető még a Jupiter-Uránusz szembenállás is.

Kép: alphacoders.com

Kép: alphacoders.com

Csomószor fordul elő, hogy január elsejével fogadunk meg valamit. Akár azt, hogy mostaztánmártényleghogy elkezdünk sportolni (istenbizonyrendszeresen), akár azt, hogy felhagyunk valamivel (drogokkal, dohányzással, mértéktelen italozással például). Általában a dátumnak semmi köze sem a fogadalmak sikeréhez, sem a kudarcához. Általában a döntés komolysága, önmagunk tiszteletben tartása, az önmagunknak tett ígéreteink betartása a döntő. Ám a mostani égi helyzet véletlenül (vicceltem) épp rásegít arra, hogy befejezzük a méltatlan dolgainkat, szélnek eresszük káros szenvedélyeinket.

Függőség amúgy nem csak az lehet, amit a köznyelv annak hív. Gondoltatok például arra, hogy bizonyos értelmezésben gyógyszerfüggőség lehet a rendszeresen szedett vérnyomás-csökkentő, és függőség lehet a kontrollhoz való ragaszkodás, vagy a munkamánia is? Függőséggé válhat minden, amitől kínkeserves (de legalább nagyon kényelmetlen) lenne megválnunk. Függőségnek tekintek (én, szubjektív mércével) minden olyasmit, ami valamilyen módon determinál, vagy elválaszt a teljes szabadság megélésétől, plusz belső kategória – tehát saját döntésem függvénye.

Az év első (néhány) napja kiváló alkalom arra (is), hogy (akár érzelmi) függéseink lezárásába komoly erőket csoportosítsunk át, illetve fordítva: amikor rájövünk, hogy hatalmunkban áll az életünket illető minden és bármely döntés meghozatala, az hatalmas erő-érzetet generál. (A használati utasítás a szokásos: ne higgyétek! Teszteljétek!)

Tapasztalati kategória lehet ismét, hogy lelkünk rejtett (erő)tartalékai és a démonainkkal való szembenézés milyen aktív teremtőerőket ébreszt életünkben. Most a szokásosnál is nyilvánvalóbb, hogy az említésre méltó alkotások kivétel nélkül a lélek mély rétegeiből születnek, és kivétel nélkül ezekre a rétegekre hatnak (nem ritkán a tudatos bogozásokat elegánsan (?) megkerülve). Továbbra is igaz, hogy a teremtő álmodozás igenis hasznos, hatékony és kifizetődő tevékenység. Akármit is mondanak az áhítatképtelen* kockák.

A szabadság és az igazság hosszan tartó, fontos témája életünknek. Dönthetünk akár úgy is, hogy méltóképpen jelenítjük meg őket sorsunkban.

Pálcák a kézben, áldás az úton.

 

*A szemléletes kifejezést az Equus című színdarabból kölcsönöztem.