Oldal kiválasztása

Mostanság kapcsolatainkban (főként persze párkapcsolati téren) világforgató erők mozognak. Nincs egységes törvény arra, kinek borul fel, kinek születik újjá vagy kinek robban be másik (kiütést is kapnánk az unalomtól, ha így lenne), de azt elmondhatjuk, hogy senkinek nem egyhangú.

Van ilyen időszak máskor is, most az adja az égi tánc pikantériáját, hogy beszűrődik még a múlt és az igazság is. Az igazság, illetve a szeretet bölcsessége.

140127Ha van a múltunkban lezáratlan kapcsolat, esetleg olyan szerelem, akivel nem tisztáztunk mindent, akkor ne vágjunk túl meglepett arcot, ha a múltnak ez a kísértete egyszer csak bekönyököl az ablakpárkányon. (Természetesen ha ez az ablakpárkány a nyolcadik emeleten van és a ház nincs felállványozva, akkor a meglepett arc bizonyos határokon belül jogos.)

A múltból hozott, nagyon erős érzelmi kavarodottságot kiváltó szerelmek sajnálatos (?) tulajdonsága, hogy fel szokták borítani a langyos, kényelmes, kockásplédes kapcsolatokat. Az uralkodó légköri viszonyoknak még egy ideig lesz ilyesmi töltése is. Ilyen helyzetben az a komoly próbatétel, hogy merünk-e a szívünkre hallgatni. Illetve – ha mostani kapcsolatunk valódi – ez a felállás remek alkalmat kínál arra, hogy megvizsgáljuk érzelmeink értékállóságát éles helyzetben.
Mert ha most tiszta tűzzel égő kapcsolatban élek, lehet bármilyen kísértő, bármennyire csábító a múltam fontos alakja, ha közelebbről megvizsgálom (ha mélyen a szemébe nézek, ha átölelem) fel fogom ismerni, hogy érzelmeimnek már csak árnyéka maradt (ha maradt), a lárva nem viseli magán a hajdanvolt mámor eltéveszthetetlen jegyeit. Nem vagyunk többé az, akik egykoron egymásnak voltunk.

A második esetben a felismerés jutalma a boldog bizonyosság. Az első esetben viszont adott a lehetőség, hogy billenjen az éjjeliedény. Egy kapcsolat befejezéséhez (főleg, ha kockásplédes) nagyon erős elhatározás, nagyon nagy motiváció szükséges. Mer’ a közvélemény, mer’ a gyerekek, mer’ a szomszéd, meg a morál és egyébként is jól kijövünk.
Most azonban úgy táncolnak a csillagok körülöttünk, hogy kapcsolati vonatkozásban akármihez elegendő erőt kapunk. Sőt.

A lényeg tehát: a múltból hozott szerelmek sok helyen most családokat borogatnak. Sokan mostanában szembesülnek a válaszúttal, aminek egyik végén a család, a másik végén a szerelem áll. Ennek a feladványnak nem létezik jó megoldása.

Kicsit meg kell fordítani a nézőpontot ahhoz, hogy észrevegyük: kizárólag jó megoldás létezik.

Pálcák a kézben, áldás az úton.