Oldal kiválasztása

A tegnap folytatásaként kívánkozik, hogy a Merkúr az emberi kapcsolatokat (is) jelölő Mérleg jelében vonul, ezért hát a gondolkodás, az új kezdetek és a szabadság fogalma ezen az életterületen hangsúlyosan jelenik meg ezekben a napokban.

Kép: alphacoders.com

Kép: alphacoders.com

Tudjátok, szívesen vesszőlovaglok ezen a kérdésen. Most csak annyiban térek vissza a kályhához, hogy leírom: feltétel nélkül szeretni annyi, mint szabadon szeretni. Mint nem kapaszkodni görcsösen.

Nem tűzni személyiségünket, törődésünket jutalmul bizonyos tettek vagy tárgyak következményeként. Szabadon szeretni annyit tesz, hogy nem befolyásol az adtam-kaptam egyenleg, sem lehetőségek, egymás nélkül eltelt idő, külső tényezők. Szeretek valakit, és ezt az érzelmet kimutatom, megélem. Nem teszem függővé érdeklődéstől, reakciótól.

A szeretetre nem kell méltóvá válni. Mivel nem külső kategória, nem függ annak a hozzáállásától, akire sugárzik. A szeretet örül a saját létezésének, és örül, hogy ragyoghat. Cserébe nem vár (és főleg nem követel!) semmit. Minden „hogyha”, minden „majd akkor, ha”, minden „de” és „csak éppen” tonnás nehezék, rozsdás sodronykötél. És minden súly azt húzza, aki kézbe vette, minden kötél azt rántja vissza, aki magára kötötte.

Így tehát érdemes filozofálni a kapcsolatokról, és az Isten gyermekének a szabadságáról – kapcsolatokon belül és kívül. És érdemes új lapot kezdeni. Ha van egy régi könyvünk, amibe már sok csodát és szenvedést is írtunk, de még mindig kedves a szívünknek, akkor érdemes új lapot kezdeni.
Vagy – ha már betelt és tisztára sem radírozható – szeretettel polcra tenni és megkezdeni egy új fejezetet, egy új kötetben.

Pálcák a kézben, áldás az úton.