Oldal kiválasztása

Az október 31-én éjjeltől november 2-áig terjedő időszak körül hagyományosan elég nagy a katyvasz. Hívjuk Mindenszenteket Halottak napjának, halottak pedig szerintem nincsenek is, csak holttestek vannak és örökfényű emberlelkek.

Kép: Pinterest

A hagyományosan erre az ünnepkörre készült írásomat itt olvashatjátok. Évről évre kiteszem, mert nagyon szeretem, fontosnak tartom.

A Kozmosz bölcsessége okán (a földi játéktérre vetítve) ebben az időszakban a Nap mindig a Szűz csillagkép „Angyal” részénél vándorol, ami megkönnyíti dolgunkat, amikor a Világosságot keressük, amikor védelmező, támogató erőket kívánunk életünkbe idézni. Fontos észben tartani: ahol a figyelem, ott az energia.

Ebben az esztendőben a Mérleg jelébe visszatérő, a Naphoz hasonlóan az Angyal csillagképben vándorló Vénusz rengeteget tesz azért, hogy kapcsolatrendszerünk visszatérő mintáit felismerjük, és a halott dolgokat meghaladjuk, a fénytelen helyekről továbblépjünk. Bizony, halottak nem csak ember- és állattestek lehetnek, hanem kapcsolatok, élethelyzetek is. A Vénusszal szemben járkáló Uránusz ezzel a zseniális helyválasztásával a felismerést is támogatja és a tisztítást is. Rádöbbenhetünk, hogy lehet (és hogy hogyan lehetséges) szabadnak maradni úgy is, hogy kapcsolódunk valaki(k)hez. Ez pedig nem akármi. És igen, a mostani égi helyzet segítheti a földi síkról való szabadulás szándékát is. Ha egyes társaink így döntenek, hasznos észben tartani, hogy a választás szabadsága mindenkor megillet minden emberlényt.

Érdemes továbbá az évkört a maga egészében szemlélni. Ugyanis az úgynevezett „halál” ünnepével szemben ott lifityog május elseje, a SZER-elem, az „élet” ünnepe. És ahogyan a Jin-Jang szimbólum sem a két fél-ábráról szól, úgy ez a tengely sem értelmezhető külön, hanem felfedezhető benne az élet körforgása, a Létezés a maga teljes dicsőségében. És hogy megfigyelhessük a „Véletlent” munka közben: tavasszal az ünnep a nappalból fordul bele az éjszakába, ősszel pedig 31-én éjjelből fordulunk bele a november 1-jei ünnepbe (és itt fontos tudni, hogy miről szól hagyományosan 31-én éjjel, miről 1-je, miről 2-a). Az árnyalatnyi különbségek is fontosak.

A SZER-elem ugyanúgy átszínezi a tavaszi ünnepet, ahogyan az őszit; a csodák ugyanúgy felfedezhetők befelé lépvén a kapun, mint kifelé.

Csak szem legyen, aki lát.

Pálcák a kézben, áldás az úton.