Oldal kiválasztása
Széllyes Sándor: Székely Karácsony

Széllyes Sándor: Székely karácsony

A Szenteste csendes meghittsége, befelé és egymás felé fordulása után 25-én reggel a Bak jelébe lép a Vénusz. Optimális esetben karácsony idejét eleve is azokkal a társainkkal töltjük, akikhez legközelebb érezzük magunkat. A Bak Vénusz (azonnal együttállásba borulván a Szaturnusszal) háromszor húzza alá azon kapcsolataink értékét és fontosságát, amelyek kiállják az idő próbáját.

Hogyan is írjam finoman? Az acélbilincsekkel és vaskényszerrel összeláncolt relációk (házasságok, munkatársi és egyéb szerződéses kalandok) nem azért bonthatatlanok, mert önmagukban időtállók. A Szaturnusz (főleg a Bak jelében) szívesen reflektoroz a valódi értékekre. De az amolyan igaziból valódiakra. És erős tévhit, hogy a Szaturnuszhoz ne kapcsolódna a szabadság. Hiszen a csoda éppen ebben (is) áll: a Szaturnusz a szabadság felé vezető kapu.

A Vénusz jelöli a szerelmet, (pár)kapcsolatainkat és a művészeteket. Ebből talán legtöbbünk életében mostanában a szerelmek, érzelmek és emberi kapcsolatok a leglényegesebbek. Karácsony szent idejében ráébredhetünk, mi a valódi és mi a talmi, melyik kapcsolatunk élő és melyik halott régesrégen, ki az az ember, aki a fizikai világ játszóterén társunk lehet és akar lenni. Ki az, akit a legenyhébb nyáresti fuvallat is el tud fújni mellőlünk, és ki tartja magát szoros közelségben önszántából, saját erejével, tiszta szívből – akár jégvihar idején is.

Bizony… ennek a karácsonynak a tükrében meglátjuk valódi társainkat. És ez számomra azért különösen megindító lehetőség, mert mindez most egybeesik azzal az időszakkal, amikor megszületett a Fény, amikor minden nap „egy jóakaratnyit” hosszabbodik a nappal. Tehát az új ciklusban rögtön a START-mezőnél kiderülhet, kik lesznek (valódi) társai lelkünknek, testünknek, szellemünknek a következőkben.

Amikor azt írom: Társ, azt egyre erősebben értem egyszerre és ugyanakkor mindhárom síkon. Mélyen hiszem, hogy a jövő embere nem érheti be kevesebbel, mint a (legalább) háromszintű, testet-lelket-szellemet megelégítő, kacagtató és énekeltető kapcsolatokkal.

Áldott ünnepet kívánok Mindannyiótoknak!